Καλώς ήρθατε στην Ganas Oss Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία

(+30) 210 2202108info@ganasoss.gr
Λυκούργου 9 Αθήνα

Ελλάδα - Αττική , Ταχ. Κωδ. 105 51

09:00 π.μ - 17:00 μ.μ.

Δευτέρα εώς Παρασκευή

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ως «Υπηρεσία μιας Στάσης» ορίζεται το ένα και μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να πραγματοποιήσει πρωτότυπη σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε νομικής μορφής.

Οι εκ του νόμου ορισμένες «Υπηρεσίες μιας Στάσης» (εφεξής ΥΜΣ) είναι:

  • Οι Υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) των Επιμελητηρίων,
  • Οι Συμβολαιογράφοι ΥΜΣ,
  • Η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (εφεξής e-ΥΜΣ)

Τα κριτήρια επιλογής της αρμόδιας ΥΜΣ από τον ενδιαφερόμενο να συστήσει εταιρεία προκύπτουν από τον συνδυασμό της νομικής μορφής της υπό σύστασης εταιρείας και του συστατικού τύπου που θα επιλεγεί, ανεξαρτήτως της έδρας της υπό σύσταση εταιρείας. Ειδικότερα, οι επιλογές που δίδονται είναι οι κάτωθι:

  • Σε περίπτωση που επιλεγεί η χρήση του πρότυπου καταστατικού της υπ’ αριθμ. 31637/2017 Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης (Β’ 928), τότε μπορεί να γίνει σύσταση οποιασδήποτε νομικής μορφής σε οποιαδήποτε από τις ΥΜΣ στη δεύτερη παράγραφο
  • Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί το πρότυπο καταστατικό, τότε η σύσταση των Α.Ε. και ΕΠΕ γίνεται υποχρεωτικά από τον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ, ενώ η σύσταση των Προσωπικών Εταιρειών και των ΙΚΕ μπορεί να γίνει είτε στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου είτε στον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ.
  • Σε περίπτωση που από ειδικές διατάξεις απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος είτε για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας είτε για τη μεταβίβαση εισφερόμενου είδους, τότε ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της υπό σύσταση εταιρείας, η σύσταση γίνεται υποχρεωτικά στον Συμβολαιογράφο ΥΜΣ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συστήσουν εταιρεία, προσέρχονται στην ΥΜΣ της επιλογής τους, σύμφωνα με τα όσα ορίζει στην παρ. 3 του άρθρου 1 της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577 και προβαίνουν στις ακόλουθες ενέργειες:
α) υποβάλλουν όλα τα έγγραφα, αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την σύσταση της εταιρείας, όπως αυτά εξειδικεύονται στο άρθρο 4 της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577
β) δίνουν εντολή στην ΥΜΣ να ενεργήσει για λογαριασμό τους και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ολοκλήρωσης της σύστασης της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 5της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577
γ) προβαίνουν στην διαδικασία πληρωμής του κόστους σύστασης, όπως περιγράφεται αναλυτικά
στο άρθρο 6 της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577
Οι ιδρυτές δύνανται να δηλώσουν έναν εξ αυτών ή έναν τρίτο ως εκπρόσωπό τους,συμπληρώνοντας και υπογράφοντας προς τούτο το έντυπο «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ» (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι), με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής αυτών από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα Κ.Ε.Π., κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.2690/1999 (Α΄45), όπως ισχύει, στον οποίο μπορούν να αναθέσουν:
α) είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία σύστασης, όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 4 έως 6 της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577
β) είτε να αναλάβει την υποχρέωση της επικοινωνίας με την ΥΜΣ, εφόσον τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά πάσχουν ή είναι ελλιπή, ή απαιτείται οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικά στοιχεία.
Ο εκπρόσωπος οφείλει να προσκομίζει τα αιτηθέντα έγγραφα και να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στην τασσόμενη προθεσμία κάθε φορά.
Η εξουσιοδότησης αυτή δεν περιλαμβάνει την πράξη σύστασης της εταιρείας, η οποία υπογράφεται όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 4 της από 13/6/2018 ΚΥΑ με αρ. πρωτ. 63577.

Τα απαραίτητα στοιχεία για την σύσταση εταιρεία μεσω ΥΜΣ ή e-ΥΜΣ είναι :

  • Κατάθεση εταιρικής σύμβασης
  • Τα νομιμοποιητικά στοιχεία  Φυσικών ή Νομικών Προσώπων (π.χ. Ταυτότητες, Διαβατήρια, Πιστοποιητικά λειτουργίας και εκπροσώπισης).
  • Αποδεικτικό στοιχείο έδρας (π.χ. Μισθώτηριο, Τίτλος Ιδιοκτησίας κ.λ.π.).
  • Πληρωμή τελών
  • Φορολογικά έντυπα Συμπληρωμένα όπως (Μ3, Μ6, Μ7, Μ8)
  • Ικανότητα δικαιοπραξίας
  • Ενεργό ελληνικό ΑΦΜ.
  • Αδεια διαμονής αν προέρχονται από Τρίτη χώρα και επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα μας ή πρόκειται να συμμετάσχουν σαν ομόρρυθμοι εταίροι σε προσωπική εταιρεία.
  • Εξουσιοδoτήσεις των ιδρυτών

Η ψηφιακή υπογραφή είναι ένα λογισμικό μέσα σε ένα ειδικό μέσω αποθήκευσης (κάρτα ή usb stick)  που πιστοποιεί και βεβαιώνει τη γνησιότητα των ψηφιακών έγγραφων και των εκδοτών τους με τη χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών αυθεντικοποίησης / υπογραφής και κρυπτογράφησης.

Η Ψηφιακή υπογραφή δεν είναι υποχρεωτική αλλά είναι απαραίτητη σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε διοικητικό στέλεχος επιχείρηση και σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, που συναλλάσσεται είτε με το πολίτη είτε με τις  υπηρεσίες,  ανταλλάσσοντας  ψηφιακά έγγραφα. Θεωρείται ισοδύναμη με την φυσική υπογραφή εξασφαλίζοντας την γνησιότητα ,την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα του εκδότη ηλεκτρονικών εγγραφών π.χ  τύπου ,pdf ,doc κλπ ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων επικοινωνίας email.

Όχι ! Η τροποποίηση δεν υπάγεται στην υπηρεσία μιας στάσης, είναι μία ενέργεια που απαιτείται να κατατεθεί Από τον υπόχρεο ή από αντίκλητο του κατ’ εντολή και για λογαριασμό της εταιρείας που εκπροσωπεί. Χρειάζεται να τα εξής:

  • Αντίγραφο πράξης τροποποίησης
  • Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης
  • Εξουσιοδότηση σε περίπτωση υποβολής από τρίτο πρόσωπο
  • Πληρωμή τελών

Ναι! Αλλοδαπή εταιρεία που συστήνει ελληνική εταιρεία χρειάζεται να λάβει ελληνικό αριθμό φορολογικού μητρώου.

Αυτό παράγεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης και αποδίδεται στο αλλοδαπό νομικό πρόσωπο κατά την ολοκλήρωση της σύστασης της Ελληνικής εταιρείας .

Η Σφραγίδα της Χάγης χορηγείται σε δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, στα οποία έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής του υπογράφοντα από δημόσια διοικητική αρχή.

Δηλαδή , η Σφραγίδα της Χάγης χορηγείται σε πρωτότυπα έγγραφα, ή σε ακριβή αντίγραφα της αρχής που τα εκδίδει τα οποία έχουν ισχύ πρωτοτύπου.

Η Σφραγίδα της Χάγης δεν εφαρμόζεται σε απλά φωτοαντίγραφα, σε έγγραφα που έχουν ληφθεί μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX), ούτε σε έγγραφα που έχουν εκτυπωθεί από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Για να υπογράφει καταστατικό σύσταση εταιρείας χρειάζεται να αποφασίσει ένα ή περισσότερα άτομα τη δημιουργία μιας εταιρικής νομικής μορφής.

Τη σύνταξη του καταστατικού σύστασης την αναλαμβάνει συμβολαιογράφος εφόσον ο νόμος το απαιτεί ή οι εταίροι αποφασίζουν στη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Υπάρχει περίπτωση που η σύνταξη του καταστατικού προκύπτει με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Συνήθως αυτό το αναλαμβάνει ο δικηγόρος ή οι δικηγόροι των ιδρυτών ,οι οποίοι ενημερώνουν τα μέλη για τους όρους και τους κανονισμούς που διέπουν την εκάστοτε νομική μορφή.

Επίσης υπάρχει περίπτωση να συσταθεί η εταιρεία με πρότυπο καταστατικό βάσει του Ν. 4441/2016.

Το καταστατικό αυτό Περιλαμβάνει το ελάχιστο περιεχόμενο που ορίζει ο νόμος που:

  • για τις ΑΕ ορίζεται στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 (Α’ 227) και στο άρθρο 5 του ν. 4548/2018 (Α’ 104), όπως ισχύει.
  • για τις ΕΠΕ ορίζεται στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 (Α’ 227)και στο άρθρο 6 Ν. 3190/1955 (Α’ 91) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά το ν. 4541/2018 (Α’ 93)
  • ια τις ΙΚΕ ορίζεται στο άρθρο 9 του ν.4441/2016 (227 Α’) και στο άρθρο 50 του ν. 4072/2012 (86 Α’))
  • για τις Ο.Ε. ορίζεται στο άρθρο 9 του ν.4441/2016 (227 Α’) και στο άρθρο 249 του ν. 4072/2012 (86 Α’))
  • για τις Ε.Ε. ορίζεται στο άρθρο 9 του ν.4441/2016 (227 Α’) και στο άρθρο 271 του ν. 4072/2012 (86 Α’))

Το πρώτο που περιλαμβάνει ο φυσικός φάκελος είναι η αίτηση του συμβολαιογράφου προς το Επιμελητήριο για την δημιουργία φυσικού φακέλου. Η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία του Συμβολαιογράφου , της εταιρείας και λίστα για τα συνημμένα που υποβάλλονται με την αίτηση.

Σε γενικές γραμμές ο φυσικός φάκελος περιλαμβάνει την εντολή προς την υπηρεσία μιας στάσης και την εξουσιοδότηση του αντικλήτου σε ένα ενιαίο έντυπο του παραρτήματος 1 της κοινής υπουργικής απόφασης. Περιλαμβάνει τις ταυτότητες και τα νομιμοποιητικά έγγραφα των ιδρυτών. Περιλαμβάνει τις αποδείξεις πληρωμής τελών, τα φορολογικά έντυπα Μ , απλό αντίγραφο της πράξης συστάσεως την ανακοίνωση σύστασης από το ΓΕΜΗ και την βεβαίωση συστάσεως της ΥΜΣ.

Κατά περίπτωση υπάρχουν και άλλα έγγραφα τα οποία περιλαμβάνει ο φυσικός φάκελος αλλά αυτά αφορούν ιδιαίτερες περιπτώσεις και δεν θα τα πούμε εδώ.

(+30)210 220 2108 Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα. Απαντάμε σε κάθε σας ερώτηση .

Επικοινωνήστε Μαζί μας

error: Content is protected !!